Reisverslag Freek Bormin van de Tecla

Reisverslag Freek Bormin van de Tecla

1 juni 2014 Uit Door Topmoppies

Reisverslag Freek Bormin van de Tecla – Harlingen –Frederikstad 2014

06-07-2014- Begonnen we aan de race en voeren een voor een de haven van Harlingen uit, toen zijn we richting de zee gevaren. Eenmaal op zee moest je wachten tot jou klasse aan de beurt was.

Op zee aangekomen kregen we de wachttijden door en in welke wacht je zat, ik zat in de wacht van 04:00 tot 08:00 en 16:00 tot 20:00. Deze wacht scheen de mooiste wacht te zijn van allemaal en in de ochtend van 07-07-2014 snapte ik waarom deze wacht zo mooi was. 07-07-2014- De race is begonnen, we racen nu met volle zeilen en kregen we te horen dat we de posities twee keer per dag moesten door geven, een keer om 07:00 en om 16:00. We hadden vandaag een hevige storm met windkracht 8 en het regende de hele dag en het hield maar niet op en bijna iedereen was zeeziek geworden.Alleen de mensen van de wacht waren buiten, de rest was binnen aan het slapen want dan moest je minder snel kotsen.

08-07-2014 –Vandaag hadden we een hele warme dag, iedereen lag lekker te zonnen behalve de mensen die wacht hadden die moesten natuurlijk goed op letten op de zee.Als je geen wacht had lag je lekker niks te doen in de zon. Zo’n warme dag is wel lekker na zo’n regenachtige dag. Wij stonden 4de in de B klassement. En 10de over alle schepen. We hadden tijdens onze wacht een beetje pech want er was een touw afgebroken dus ons topzeil zat alleen nog maar vast aan de boom en dus moesten we hem naar beneden halen, gelukkig ging dat aardig vlot.

09-07-2014 –Vandaag hadden we een beetje wisselvallig weer met zon met soms bewolking voor de zon. We hadden vandaag een beetje pech want er zat een gat in de zaan en die moest genaaid worden en het leuke was dat het op de ouderwetse manier moest met naald en draad.

10-07-2014 –Vandaag kregen we te horen dat een paar schepen de finish niet op tijd zouden halen en daarom hadden ze besloten de race op zee te laten eindigen. Om 14:30 moest je je coördinaten door geven en dan gingen ze kijken wie er had gewonnen, helaas kregen we het pas bij de prijsuitreiking te horen.Dus dat betekende dat we de rest van de reis op de moter verder moesten, ik vond dat zelf heel jammer want nu hoefde je niks meer te toen tijdens de wacht, ja okee je mocht nog sturen, maar niet meer zeilen strak trekken of overstag gaan.

11-07-2014 –Vandaag was een dag op de moter omdat de race voorbij is We voeren langs Noorwegen en toen kwamen we al dicht bij de fjorden van Noorwegen. Rond de avond bereikten wij de fjorden van Noorwegen.

12-07-2014 –We waren eindelijk echt in Noorwegen en we werden binnen gehaald alsof we koningen/koninginnen waren, applaus, gejuich en geschreeuw.Wij voelden ons al meteen thuis en toen waren we bij een brug waar we moesten wachten want er moest een schip voor ons door de brug heen.Na lang wachten was het schip ons eindelijk gepasseerd en konden wij naar onze lig plek waar we voor de rest van de tijd zouden blijven liggen en waar onze mooie en leerzame reis ook zou eindigen.